Amarant

Amarant, ili štir, doskora su mnogi poljoprivrednici kod nas smatrali maltene korovom.

personalni trener za zene novi sad

Ali, ova biljka koja pripada istom rodu kao i kinoa, veoma je hranljiva i može obogatiti vaš jelovnik. Amarant sadrži 13-15% proteina, dakle više od npr. pirinča i raži. Ali, ono što je još zanimljivije, proteini iz amaranta imaju svih osam esencijalnih aminokiseline (uključujući i lizin, koji većina žitarica nema). Možda je najbolja osobina amaranta to što je veoma bogat esencijalnim mineralima. Jedna šolja kuvanog amaranta ima oko 29% preporučenog dnevnog unosa gvožđa, 40% magneziijuma, 36% fosfora i 106% mangana. Sadrži takođe i značajne količine kalijuma, kalijuma, cinka, bakra i selena. Međutim, za razliku od glutenskih žitarica, nedostaju mu vitamini B grupe, osim vitamina B6 i folata. Prema nekim izvorima, šolja kuvanog amaranta sadrži 5,2g biljnih vlakana, što je 21% preporučene dnene doze. Većina tih vlakana je nerastvorljiva, što znači da prolaze kroz creva netaknuta, ali imaju laksativni efekat. Međutim, amarant sadrži i dosta rastvorljivih vlakana koja vezuju vodu, usporavaju varenje, a time i ulazak glukoze u krv (dobro za regulaciju šećera) i doprinose snižavanju holesterola. Zbog svega toga, amarant je pogodan i za razne dijete.