Artičoka

Artičoka se može koristiti u pripremi mnogih jela, a najviše je primećena uj italijanskoj kuhinji.

personalni trener za zene novi sad

Artičoka je jedna od najstarijih namirnica i oduvek je bila izuzetno cenjena. Mediteranska je biljka i uspeva u celom Sredozemlju, posebno Italiji i Francuskoj, a Grčka, Izrael i Portugal su njeni najveći izvoznici. Artičoka ima ljubičasata cvetišta, a na sredini ima mesnati i sočni deo koji je inače najukusniji deo ploda. Artičoka potiče još iz 16 veka i tada je uglavnom bila namenjena muškarcima za konzumaciju, jer se smatralo da je jak afrodizijak, dok je ženama bila iz tog razloga zabranjena. Zahvaljujući izvrsnim sastojcima, listovi i koren artičoke imaju lekovita dejistva. U tradicionalnoj medicini se koristila za podsticanje apetita, lečenje loše probave, pomaže kod hroničnih upala bubrega i jetre, za lečenje želuca, slezine i šećerne bolesti. Artičoka štiti bubrege i jetru od raznih infekcija, podstiče rad i regeneraciju, pomaže kod izlučivanja toksičnih supstanci iz organizma i pomaže u lečenju hepatitisa. Postoje i rezultati da snižava loš holesterol i za 22%, a inače jetra pomaže u razgradnji holesterola iz hrane, tako da osobe kojima je jetra oštećena ne mogu da kontrolišu količinu holesterola ma koliko vodili računa o hrani. Pored toga što pomaže kod varenja, artičoka deluje i kao diuretik, pa na taj način može pomoći i kod migrene koju uzrokuju toksini u krvi.Takođe, sadrži i dijetna vlakna koja pospešuju rad debelog creva, reguliše nivo insulina, ujedno sadrži i flavonoide kao što je lutein koji deluje antioksidativno i na taj način može da štiti od nastanka raka. Sveže artičoke se mogu kupovati u prodavnicama i uvek treba birati zelene, cvrste i kompaktne plodove kod kojih su unutrašnji listovi priljubljeni oko srednjeg dela artičoke. S obzirom na to da jako brzo gube vlagu, treba ih priupremiti odmah ili najduže za 2-3 dana nakon kupovanja. Treba ih čuvati na hladnom mestu. Takođe, mogu se i zamrznuti. Pored svežeg oblika, od artičoka se mogu praviti razni prilozi, namazi, supe, salate, kao i mnoga druga jela ili dodaci jelima. Artičoka je i dosta zdrava za jačanje krvne slike. Izuzetno je zdrava i trebalo bi češće da se koristi u ishrani.