Beli luk

Sadrži više od 200 aktivnih sastojaka u koncentrovanom obliku, pa je dovoljna mala količina.

personalni trener za zene novi sad

Inače ga često koristimo. Često zaboravljamo da je beli luk ne samo savršena začinska biljka, već i prava riznica zdravlja. Milenijumima je korišćen u različitim kulturama kao najdelotvorniji prirodni lek za najrazličitije bolesti. Iako mu je pradomovina srednja Azija, veoma su ga cenili i dobro poznavali i Indusi, Grci i Rimljani. U našoj tradicionlnoj medicini beli luk zauzima posebno mesto. Sadrži više od 200 biološki aktivnih materija, smeštenih najviše u njegovoj lukovici. Najviše ima eteričnih ulja, vitamina A, B1, B2 i C vitamina, a od minerala sadrži kalijum, gvožđe, sumpor, jod, kalcijum, fosfor, selen, kaol i amino-kiseline, enzime, polioze poput insulina, adenozin i alicin. Svi sastojci su u koncentrovanom obliku, tako da je lekovit u minimalnim količinama. Naučno je dokazano da adenozin iz ove biljke sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, dok organske komponente koje sadrže sumpor, smanjuju holesterol i preventivno sprečavaju razvoj malignih bolesti. Potvrđeno je i njegovo vazodilatatorno dejistvo, širi krvne sudove, naročito periferne, ali i glave, očiju i nogu. Ovo je značajno za pojedine vrste glavobolja, bolnih grčeva u potkolenicama koji nastaju kod starijih ljudi čak i nakon kraćih šetnji. Snižava krvni pritisak, smiruje ubrzani rad srca, poboljšava rad krvnih sudova, čini ih elastinčnijim i hrani srčani mišić. Pospešuje varenje i rad želuca, podstiče rad jetre, bubrega i prostate, a pomaže i lečenju raznih plićnih oboljenja. Izrazito je delotvoran kod bronhitisa i gripa.NJegova delotvornost je zapažena i kod herpesa i kvasnih gljivica kao što je kandida. Karakterističan miris zbog kog ga mnogi izbegavaju, vrlo je blag sve dok se čen ne otvori. Tek tada se oslobađa aroma, koja se iz organizma u potpunosti eliminiše tek nakon 72 sata i to preko pluća. Ali bez obzira na to, beli luk se ne sme izbaciti iz jelovnika. Stari mudraci su primetili da beli luk podstiče misaone procese, jer obezbeđuje organizmu neophodne materije koje utiču na mozak. Najznačajniji je sumpor, koji je inače zaslužan za neprijatan dah nakon konzumacije, ali i za lekovitost ove namernice. Svež čen se može koristiti i kod bradavica. Potrebno je svež čen iseći sitni i staviti na bradavicu, a prethodno se taj deo premaže nesoljenim svinjskim salom ili guščijom mašću. Zatim se stavi flaster koji će da fiksira luk. postupak se ponavlja svakodnevno sve dok bradavice ne nestanu. Beli luk ima pozitivno dejistvo kod doilja jer podstiče apetit, a postoje i istraživanja da miris luka kroz mleko privlači bebe da duže sisaju. Aromaterapeuti savetuju da se u posudu sa toplom vodom stavi po šest kapi eukaliptusovog i ružinog ulja, kao i supena kašika soka od belog luka. Noge se drže oko 5 minuta, a zatim se isperu hladnom vodom. Beli luk se može jesti svež ili kuvan. Svež oblik belog luka štiti od bakterija, virusa, gljivica i parazita, a kuvani beli luk sa drugim povrćem, oslobađa sastojak ahoin, pa je delotvoran protiv tromboze, infrakta, šloga i tromboembolije. Za zaštitu srca i krvnih sudova prednost ima kuvani, a za preventivu od karcinoma se preporučuje sveži beli luk ili ukiseljen u salati.