Bob

Bob se od davnina koristi za ishranu u mediteranskim zemljama.

personalni trener za zene novi sad

Zbog svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog ukusa. Biljka naraste u visinu između 0,5 i 1,7 metara. Ima dugačke zelene listove i bele cvetove. 3-8 zrna boba sazreva u mahuni koja je prosečne dušine 5-10 cm. Bob ima veoma zanimljivu istoriju. Grci i Rimljani su ga koristili i u državne svrhe, kad god je bilo potrebno da se glasa. Beli bob je značio da, a crni je značio ne. Osim toga, otkriveno je da su ga za praznike jeli sa pekorino sirom. Na 100 gr boba ima,:Energetska vrednost : 88 kcal, Ugljenih hidrata : 17,7 %, Proteina : 8 %, Masti : 10,7 %. Od minerala sadrži : bakar ( 0,4 mg ), mangan ( 0,6 mg ), fosfor ( 129 mg ), magnezijum ( 33 mg ), kalijum ( 332 mg ), cink ( 1,0 mg ), selen ( 0,8 mg ), kalcijum ( 37 mg ). Od vitamina ima vitamin C ( 3,7 mg ), tiamin ( 0,13 mg ), riboflavin ( 0,3 mg ), niacin ( 2,25 mg ), pantotensku kiselinu ( 0,23 mg ), vitamin B6 ( 0,1 mg ), folnu kiselinu ( 88,8 mg ), vitamin A ( 17 mg ), Beta karoten ( 196 mg ), fitosterol ( 22 mg ), beta-sisterol ( 18 mg ). Na 100 gr sušenog boba : Energetska vrednost : 341 kcal, Ugljeni hidrati : 58,3 %, Proteini : 26,1 %, Masti : 1,5 %. Sušeni bob od minerala sadrži : bakar ( 0,8 mg ), mangan ( 1,6 mg ), fosfor ( 421 mg ), magnezijum ( 192 mg ), kalijum ( 1062 mg ), cink ( 3,14 mg ), gvožđe ( 6,7 mg ) selen ( 8,2 mg ), kalcijum ( 103 mg ). Od vitamina su tu vitamin C ( 1,4 mg ), tianin ( 0,5 mg ), riboflavin ( 0,3 mg ), niacin ( 2,8 mg ), pantotenska kiselina ( 0,9 mg ), vitamin B6 ( 0,3 mg ), folna kiselina ( 255,6 mg ), vitamin K ( 9 mg ), vitamin A ( 3 mg ), kolin ( 95,8 mg ). Sadrži i dijetna vlakna 25 gr, beta karoten 32 mg i fitosterol 124 mg. U kombinaciji sa žitaricama, orašastim plodovima ili semenkama čini odličan izvor proteina. Ima i veliko lekovito dejistvo na ceo organizam. Utiče na smanjenje holesterola,a poboljšava i rad kardiovaskularnog sistema. Zbog vlakana, reguliše varenje i daje osećaj sitosti. Povoljno utiče na mikrofloru u crevima što podstiče rad imunog sistema. Reguliše nivo šećera u krvi pa se iz tog razloga preporučuje dijabetičarima. Ono što bob izdvaja kao namernicu jeste L-DOPA aminokiselina koju sadrži. Ova kiselina se koristi za lečenje kod osba koje boluju od Parkinsonove bolesti. Utiče na povećanje transimetara dopamina koji učestvuje u bitnim moćdanim funkcijama, kao što su spavanje, raspoloženje, učenje, ponašanje ... Međutim, preterana upotreba boba može da izazove mučninu, povraćanje,mentalne i emotivne poteškoće, visok krvni pritisak, nestabilnost nervnog sistema. Bob sadrži i estrogen hormon sreće. Može se kupiti svež, sušen, zamrznut i konzerviran.