Boranija

Zahvaljujući biološkim i lekovitim svojstvima, našla se na zavidnom mestu na trpezi.

personalni trener za zene novi sad

Postoji veliki broj vrsta boranija, a najpoznatija su tiber, lodi, šumadinka, zlatna olovka, kineska i italijanska boranija. Takođe, postoje niske i visoke sorte, ali se više gaje niske jer su manje zahtevne za odgoj. Po boji, boranija može biti žuta, zelena, bledožuta i šarena, a po dužini dugačka, rednja ili kratka, dok je po obliku šiljata, okrugla ili široka. Konzumiranje boranije utiče na smanjenje holesterola u krvi i reguliše nivo šećera. Ovo povrće sadrži specifičnu neesencijalnu amino kiselinu arginin, koji deluje slično insulinu i pomaže snižavanje nivoa šećera u krvi. Sa druge strane, zahvaljujući velikoj količini kalijuma, boranija deluje kao diuretik, reguliše krvni pritisak, povoljno deluje na rad srca i pomaže izbacivanju štetnih materija iz organizma. Utiče i na smanjenje mokraćne kiseline, zbog čega je dobra za osopbe koje imaju problema sa gihtom. Povoljno deluje kod osoba koje imaju pronlema sa anemijom, bolestima zuba, bronhitisom, depresijom, ekcemima. Delotvorno se pokazala i kod impotencije, neplodnosti, krvarenja iz nosa, nesanice, osteoporoze, otvorenih rana i preloma. Naročito je preporučljiva kod pada imuniteta, prehlade i gripa, stresa, hroničnog umora, raznih infekcija, sprečavanja bubrežnih oboljenja. Od svih sastojaka sadrži minerale kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe. Kada je reč o vitaminima, ima provitamin A, kao i vitamine E, C i B grupe. Sadrži i oligoelement bakar, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, saponine, ugljene hidrate, folnu kiselinu. Ima veoma malu energetsku vrednost, a visoku biološku vrednost. Za konzumaciju se mora prethodno skuvati jer nekuvana ima štetne sastojke. Preporučuje se za dijetalnu ishranu dece i trudnica i kao lek za prevenciju mnogih bolesti.