Brokoli

Ovo povrće vodi poreklo iz Male Azije, a u Evropi je uzgajan za vreme vladavine Katarine Mediči.

personalni trener za zene novi sad

U 16 veku je stigao u Francusku, a zatim u Englesku, a tek dva veka kasnije u Ameriku.Danas je brokoli glavno jelo u zemljama Mediterana. Bogat je vitaminima C, A i E koji usporavaju razvoj štetnih radikala. Zbog termoblasta vitamina C, brokoli je najbolje jesti svež, a tek onda kuvan ili pržen Izuzetno je bogat i vlaknima. smatra se da se dugotrajna konzumacija ovog povrća može da predupredi pojavu kancerogenih ćelija u organizmu odgovornih za rak dojke, želuca i debelog creva. Za to je zaslužan sastojak sulforafin, koji pokazuje antitumorsko delovanje prema navedenim tipovima karcinoma. Da bi se postiglo što bolje preventivno dejistvo, neophodno je nedeljno pojesti kilogram brokolija. Na taj način se za pojavu zloćudnih bolesti dvostruko smanjuje. Brokoli se trudnicama preporučuje zbog prisustva folne kiseline i celog kompleksa vitamina B. Osim toga, žene koje unose velike količine folne kiseline smanjuju rizik od oboljevanja od karcinoma materice i pluća. Sadrži i minerale kalijum, kalcijum, magnezijum i znatne količine gvožđa. Zbog toga je na vrhu liste zdravih namernica. Postoje rezultati da ekstrakt brokolija oporavlja oštećenu kožu, smanjuje crvenilo i upalu posle izlaganja sunčevim zracima. Samo je potrebno biti umeren sa korišćenjem ekstrakta. Štetne promene izazvane stresom, od kojih je najčešće pad imuniteta i otvorenost organizma na viruse, mogu da se ponište konzumiranjem brokolija. Blagotvorni efekat se pripisuje sulforafanu, koga osim u brokoliju ima i u karfiolu, kelju, kupusu.. Prilikom kupovine brokolija, treba birati samo one koje imaju zelenu boju, sa čvrstim i kompaktnim cvetovima. Ubran cvet se može čuvati u otvorenoj kesi u frižideru, najduže nedelju dana. Pere se neposredno pre pripreme. U zamrzivaču se očišćen i zamrznut može čuvati i do godinu dana. Brokoli treba kuvati u ključaloj posoljenoj vodi, najduže 5-6 minuta, da bi se sačuvali hranljivi sastojci.