Crni pasulj

Ova mahunarka intenzivno tamnog zrna najzastupljenija je u ljudskoj ishrani u svojoj postojbini, Meksiku i Venecueli, a zbog izuzetnih nutritivnih vrednosti i blagotvornih svojstava, sve češće upotrebljava se i u kuhinjama Zapadnih kultura.

personalni trener za zene novi sad

Ima gustu, mesnata teksturu, što ga čini popularnim u vegetarijanskim specijalitetima. Jeftin je izvor belančevina, a u poređenju sa drugim vrstama, crni pasulj ima više vlakana i veoma dobar nutritivni profil. Količina koja staje u jednu šolju sadrži 256 mg folata, 3,61 mg gvožđa, 120 mg magnezijuma, 241 mg fosfora, 1,92 mg cinka, 42 mg tijamina. Ima mnogo hranljivih vlakana, ali i vitamina B9 i B1. S obzirom na to da voda u kojoj se kuva postaje intezivno crna, uz dodatak nekoliko začina i usitnjenog povrća koristi se za pripremanje crne supe, dok se sam pasulj koristi kao glavno jelo ili jedan od sastojaka kompleksnijeg specijaliteta. Osim po boji, od drugih pasulja crni se razlikuje po tome što mu je zrno sitnije, a miris intenzivniji, dok je ukus puniji, zbog čega predstavlja odličnu zamenu za meso u mnogim receptima. Osim po hranljivim sastojcima, crni pasulj poznat je i po svojim lekovitim osobinama. Blagotvorno deluje na bubrege i sistem reproduktivnih organa, pomaže kod steriliteta, problema noćnog mokrenja, teškoća pri uriniranju i valunga tokom menopauze, kao i ublažavanja lumbalnih i bolova u kolenima.