Datule ili urme

Koriste se u mnogim zemljama za ishranu, a važan su sastojak u arapskim zemljama.

personalni trener za zene novi sad

Posebno su značajne za vegetarijance jer sadrže bitne sastojke zdrave za organizam koje se ne mogu naći u namernicama biljnog porekla. Kao što su “ vitamini za oči “ i selen. Veruje se da hurme imaju lekovito dejistvo u lečenju raka, za šta je zaslužan selen kojeg ima dosta u hurmama. To je jak antioksidant koji ječe imunitet i deluje na kardiovaskularna obeljenja i štiti od infekcija. Takođe je selen i stimulator štitne žlezde tako da njegovim nedostatkom može doći do poremećaja hormona. Datule sadrže i lutein i zeaksantin, “vitamin za oči “. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u grupu karotenoida, a kod ljudi, oni filtriraju visoko-energetske talase vidljivog svetla i deluju kao antioksidanti i na taj način štite mrežnjaču od mogućih oštećenja izazvanih svetlom. Sadrže i fosfor koji igra glavnu ulogu kao “hrana za mozak”. Daju mišićima i mozgu potrebnu energiju na brz način jer sadrže prirodne šećere kao što su saharoza, glukoza i fruktoza. Sadrže elementerni hlor koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela hurma sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Takođe je dobar izvor natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa. Zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se osobama koje pate od anemije. Smatra se da 1’00 gr hurmi sadrži oko 10% preporučene doze gvožđa. Zbog šećera, može se svrstati u zdrave slatkiše. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2-3 hurme i više nećete imati potrebu za čokoladom ili nekim drugim slatkišem. Može se napraviti namaz od datula, a može se koristiti i kao prirodni zaslađivaču kompotima i sirovim poslasticama.