Jabuka

Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća.

personalni trener za zene novi sad

Osvežavajuća, kiselo-slatkog ukusa i svojstvene arome. Postoji oko 10 000 vrsta ovog voća. Plod jabuke je izuzetno bogat hranljivim sastojcima, ali sama količina zavisi od vrste jabuke i načina gajenja, ali su uglavnom svi sastojci uvek tu. Prosečno, jabuka sadrži oko 82 % vode, dok se celuloza nalazi u količinama oko 1%. Pored toga, jabuka sadrži šećere, vlakna, organske kiseline, esencijalne i neesencijalne aminokiseline ( u malim količinama ), aromatične stvari, boje ( hlorofil, karotenoide i anocijane ), vitamine, minerale, pa čak i masnoće. Najčešće se jede sirova ali se može i pripremati na različite načine. Može da se kuva, peče, suši, prerađuje u sokove, džemove, marmelade,, želee, a može se praviti i jabukovo sirće koje je dosta zastu- pljeno u ishrani. Jabukovo sirće je proizvod dobijen vrenjem jabuka ili iz prevrelog jabukovog soka. Zbog značajnog prisustva kalijuma, koji je neophodan za organizam, primenjuje se i u narodnoj medicini. Kalijum je bitan jer se veže za ostale sastojke : fosfor, magnezijum, kalcijum, sumpor, gvožđe.. Konzumira se njčešće u kombinaciji sa vodom i medom. Sveže jabuke je najbolje jesti pola sata pre ili nekoliko sati nakon obroka, kako bi mogli njeni sastojci antioksidanta u porpunosti da očiste creva i želudac. Zahvaljujući pektinu daje osećaj sitosti. Sadrži i monosaharid fruktozu, šećer koji može da izazove osećaj zadovoljene želje za slatkim. Najnovija istraživanja su pokazala da taninska kiselina u jabuci značajno utiče na metabolizam masti i onemogućava njihovo taloženje u jetri. Takođe, jabuka utiče na pojačano lučenje mokraće, olakšava probavu, podstiče rad imuniteta,... Od bioflavonida sadrži najviše antocijane koji su koncentrisani u kori jabuke. Antocijanini imaju protivupalno dejistvo i štite jetru i srce, a pojačavaju i delovanje vitamina C iz jabuke, pa se zbog toga i preporučuje da je obavezno pojede i kora jabuke.