Kajsija

Postoji verovanje da su stanovnici doline Hunza doživeli duboku starost zahvaljujući tome što su redovno konzumirali orahe i suve kajsije.

personalni trener za zene novi sad

Ipak, uticaj modernog doba je i tamo stigao pa su se, nažalost, i ove navike polako izgubile. Ulje koštica kajsije, koje se ranije koristilo za kuvanje, sve je manje u upotrebi, a mdadi stanovnici su sve više skloni sedenju i neaktivnosti. Osim čistog vazduha i planinske klime uticaj kajsija i ulja iz njenih koštica se sve više povezivao i sa kvalitetnim načinom života.. Zdravstvene prednosti kajsije su poznate i na zapadu. Kajsije su veoma zdrave i pomažu kod zatvora, raznih kožnih problema, napetih mišića, bola u uhu, slabe probave... Kajsije su niskokalorične, ali su prebogate vitaminima A, B2, B3 i vitaminom C, kao i korisnim prirodnim šećerima. Sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća. Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa pa se iz tog razloga najviše preporučuje trudnicama i deci. Suve kajsije se preporučuju deci i starijim osobama, što naravno ne isključuje sve ostale, a preporučuje se oko 100-150 gr dnevno. Bogate su kalijum karbonatom koji je potreban ljudima koji pate od raznih srčanih problema, a posebno aritmije. Zbog visokog sadržaja magnezijuma i fosfora, utiče na poboljšanje funkcija mozga. Ovi elementi, takođe, mogu da pomognu i u normalizaciji krvnog pritiska. Kajsije sadrže i dobre količine vitamina A i na taj način mogu da utiču na poboljšanje vida. Sok kajsije može smanjiti kiselinu u želucu, a isto tako i ublažiti simptome nadutosti. Čaj od kajsije je isto tako blagotvoran za organizam. konzumiranjem čaja mogu se ublažiti bolovi izazvani problemima probavnog sistema. Za kajsiju se smatra i da je dobar diuretik. Preporučena doza soka od kajsije je oko 70-80 gr dnevno.