Karfiol

Karfiol spada u vrstu zdravog povrća, zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti, veoma povoljno utiče protiv bolesti koje nastaju u današnje vreme zbog savremenog načina života.

personalni trener za zene novi sad

Spada u redove divljeg kupusa, a poreklom je iz Male Azije i Mediterana i koristi se u israhi već hiljadama gocelulozu.dina. S obzirom na to da nastaje ukrštanjem sorti, a poreklom je od kupusa, zbog lekovitih svojstava, zove se i “školovani kupus “. Razlikuju se beli i ljubičasti karfiol, a sličnih su osobina. Sličan je i brokoliju. Sadrži beta-karoten, biljna vlakna. biljne masti, biotin, vitamin A, vitamin C, gvožđe, glukozu, enzime, izotocijanate, indole, Kalijum, kalcijum, lutein, proteine, sulforafsirov, sumpor, ugljene hidrate, fitonutrijente, folnu kiselinu, fosfor, Karfiol se u ishrani koristi sirov, kao salata, kuvan, pohovan, ali i ukiseljen ko zimska salata. Pored cveta, koriste se i stabljike. Pošto sadrži malo kalorija, a mnogo korisnoh sastojaka, preporučuje se u dijetalnoj ishrani, a dobar je i u ishrani trudnica. Jedino nije dobar za osobe koje boluju od crevno-želudaćnih bolesti. Postoje rezultati da povoljno deluje na alergije, anemiju, artritis, astmu, bolesti disajnih organa, bolesti zuba, bolesti srca, usne duplje i ždrela, depresija, ekcem, impotencija, istegnuće mišića i ligamenata, lečenje raka, menopauza, multipleks skleroza, nedostatak apetita, neplodnost, nesanica, nestabilan krvni pritisak, osteoporoza, prehlade i grip, problemi sa kosom, metabolizmom, nivoom holesterola u krvi, povredama kože i kožnim bolestima, sa prostatom, u trudnoći, povećana telesna težina, sinuzitis, stres, uganuća, hemoroidi, šećerna bolest, šlog. Pored antioksidantivnih dejistva, ima veliku ulogu u čišćenju organizma od štetnih toksina koji su nastali usled loše i nezdrave ishrane i dejistva zagađene sredine i zračenja. Smatra se da je dobar prirodni lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti. Dokazano je da može i da detoksikuje organizam. Jača i imuni sistem. Različita jedinjenja koja karfiol sadrži, su efikasna u prevenciji raka i utiče na smanjenje kancerogenih ćelija.