Kelj..

.

personalni trener za zene novi sad

. je povrće iz grupe kupusa i zastupljen je takoreći u svim zemljama. Uglavnom se od njega pripremaju supe i čorbice sa dodatkom mesa, krompira i luka. Izuzetan je izvor antioksidanata. Neizostavno je pomenuti bogatstvo vlaknima. Jedna porcija kelja sadrži čak 10% od dnevne preporučene doze omega - 3 masnih kiselina, a ogroman udeo vitamina K preporučuje kelj za borbu protiv artritisa i astme. Sadrži oko 1327% dnevne doze vitamina K. Pored toga, bitno je prisustvo vitamina A koji pomaže mokraćnim kanalima, zubima i kostima, kao i vitamin C koji je, između ostalog, bitan za imuni sistem. Kad se kupuje, treba obratiti pažnju da biljka bude čvrste strukture i jakih boja. Treba ga čuvati od visokih temperatura, jer zbog temperature gubi aromu i vene vrlo brzo. Može se čuvati u frižideru ali ne duže od 5 dana. Prilikom kuvanja, potrebno je otkinuti debele i teške drške listova. Listovi kelja se mogu koristiti i umesto kupusa za uvijanje sarmica.Kelj je povrćr bogato vitaminima i mineralima, a sadrži čak 7 puta više beta-karotena i 11 puta više luteina od brokolija. Kelj koji se sada nudi je u obliku glavica. Postoje bezglavi ili lisni kelj i kelj papučar. Siromašan je kalorijama. Prisutan je u svim godisnjim dobima, ukusan je i pravi izvor vitamina A, C i K, a i kompleksom vitamina B. Pored toga sadrži gvožđe, lutein, biljna vlakna. U zavidnim količinama sadrži magnan i magnezijum. Dokazano je da tamnija boja kelj pokazuje da u njemu ima više beta-karotena, odnosno provitamina A. Beta-karoten je izuzetno važan za osobe jer ih čini vitalnim i raspoloženijim. Bez ikakvog otpora prodire u svaku ćeliju odakle povoljno deluje na ceo organizam. Zbog obilja biljnih vlakana, kelj se preporučuje osobama sa slabom pokretljivošžu creva. Osim toga, trebalo bi da ga konzumiraju osobe sa povišenim krvnim pritiskom, a zbog vitamina A i luteina, pomaže usled degenerativnih promena na oku, katarakte. Takođe, vitamin A je bitan i za normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema, a pomaže i kod virusnih infekcija. Izuzetno je bogat kalcijumom, pa se iz tog razloga treba konzumirati kako bi se očuvalo zdravlje kostiju. Vitamin C koji je prisutan u kelju je važan jer on i nakonkuvanja ostaje u biljci u velikim količinama, i na taj način utiče na jačanje imuniteta, omogućavajući izbacivanje loših slobodnih radikala iz organizma. Bitan je i za zarastanje rana, očuvanje plića, a zahvaljujući njemu pospešuje se i antioksidativno dejistvo vitamina E i poboljšava apsorpciju gvožđa. Pozitivno deluje na metabolizam i ublažava simptome reume. Listovi kelja se koriste kod bolova u zglobovima, a sok koriste osobe koje imaju problema sa želudcem.