Kivi

To je dvodoma biljka.

personalni trener za zene novi sad

Postoje ženska jedinka koja daje plod i muška koja oprašuje. Izuzetno je bogata antioksidantima, ima minimalno kalorija, a maksimalno vredne nutritijente. Količina vitamina C je duplo veća nego kod narandže, a bogatiji je kalijumom od banane. Ukus kivija je intenzivan, sočan i kiselkast. Sadrži sitne crne semenke koje se jedu. Nutricionisti smatraju da spada u vrstu najzdravijih biljaka.Takođe je bogat i vitaminom E. Smatra se da ukoliko se redovvno konzumira, organizam dobija velike količine vitamina C i samim tim utiče na smanjenje rizika od kardiovaskularnih oboljenja, pojave šloga i karcinoma. Takođe, na smanjenje ovih rizika utiče i odličan odnos kalijuma i natrijuma. Postoje istraživanja koja pokazuju da ukoliko se svako jutro pojede po jedan kivi postiže se efekat kao da je popio aspirin, koji sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Smatra se da smanjuje nivo triglicerida za 15% i na taj način čuva srce i arterije. Utiče i na normalizaciju nivoa šećera u krvi. Kao dobar izvor vlakana smanjuje se nivo holesterola u organizmu. Vlakna utiču i na eliminaciju štetnih toksina i debelog creva, a pomaže i u održavanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u crevima, štiti od štetnog delovanja enzima u završnom delu organa za varenje. Preporučuju se kod zarastanja rana, održavanja zdravlja kostiju, zuba i desni i apsorpcije gvožđa. Zbog prisustva luteina i zeaksantina, kivi doprinosi zdravlju očiju. Sadrži i antimutagena svojstva i smatra se da njegov ekstrakt može da spreči pojavu melinoma, kao i karcinoma jetre. Inozitol, alkoholni šećer kij se nalazi u plodu, deluje antidepresivno. Poboljšava mišićnu aktivnost, donosi i osećaj smirenosti u stresnim situacijama jer sadrži i seratonin u velikim količinama. Zapažena su i pozitibna delovanja kod poboljšanja mentalne aktivnosti, ubrzanja metabolizma, podsticanja mršavljenja, a dobar je i za trudnice jer sadrži folnu kiselinu. Osim što jača i čisti krv, kivi daje snagu i jača organizam, zbog čega se u tradicionalnoj medicini i dan danas koristi kod slabosti. Sadrži zavidne količine hroma. koji je bitan za rad pankreasa i delovanje insulina, pospešuje i metabolizam šećera, kao i sintezu masti i belančevina. Hrom utiče na smanjenje šećera u krvi, masnih kiselina i holesterola. Zbog prisustva enzima aktinidina, kivi je idealan desert nakon jela bogatog belančevinama, a posebno se preporučuje osobama sa lošim varenjem ili hroničnom opstipacijom.