Kruške

Sastavni su deo voćne dijete u mnogim kulturama širom sveta.

personalni trener za zene novi sad

Kruška je poreklom iz Starog sveta, a postoje i dokazi da se konzumirala još u praistoriji. Kao glavni izvor kruške se smatra da je Kina. Bila je sastavni deo međunarodnih obroka hiljadama godina. Pronađena je i u keltskoj književnosti, rimskoj istoriji i kineskom predanju. Zdravstvene dobrobiti kruške su velike. Kruška je bogata kalijumom, vitaminom C, vitaminok K, fenolnim jedinjenjima, folatom, dijetetskim vlaknima, bakrom, manganom, magnezijumom, a i kompleksom vitamina B. Jedna porcija krušaka obezbeđuje 18 % dnevnih potreba za unosom vlakana i iz tog razloga mogu da budu delotvorne za digestivno zdravlje. Većina vlakana su nerastvorljivi polisaharidi. Vlakno akumulira hranu i na taj način hrana lakše prolazi kroz creva. Takođe, stimuliše izlučivanje želudačnih sokova za varenje. Prisustvo vlakana utiče na regulaciju rada creva i smanjuju šanse od pojave zatvora ili dijareje. Isto tako, pomažu u vezivanju kancerogenih agenasa i slobodnih radikala i na taj način štite od štetnih efekata slobodnih radikala. Zbog samog prisustva vlakana, kruške daju osećaj sitosti iako su niskokalorične. Pored vlakana, bogate su antioksidantima, vitaminom C, vitaminom A i jedinjenjima flavonoida kao što su beta- karoten, lutein i zeaksantin, koji mogu da utiču na izbacivanje štetnih radikala. Vitamin C utiče na jačanje imunog sistema na taj način jer stimuliše proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca. Velika količina kalijuma se nalazi u kruškama. Kalijum je inače poznati vazodilatator, što znači da deluje na smanjenje krvnog pritiska i na taj način smanjuje opterećenje celog kardiovaskularnog sistema i sprečava stvaranje ugrušaka i njihov štetni uticaj. Pred toga, povećava i protok krvi u svim delovima tela i na taj način se organi snabdevaju kiseonikom i podstiče njihovo pravilno funkcionisanje. Deluje i kao regulator tečnosti u organizmu i tako hidrira različite delove tela i pruža ravnotežu esencijalnih tečnosti u ćelijama i organima. Za pacijente koji boluju od anemije ili drugih mineralnih defisijencija, kruške mogu biti veoma korisne zbog visokog sadržaja bakra i gvožđa. Bakar olakšava i poboljšava unos minerala u organizam, dok povišen nivo gvožđa znači da je povećana sinteza crvenih krvnih zrnaca. Na ovaj način se može sprečiti umor, loše kognitivno funkcionisanje, slabost u mišićima i loše funkcionisanje organa. Još neke od zdravstvenih dobrobiti jesu i te da kruške pomažu kod : upala, pobonjšavaju metabolizam i cirkulaciju, štite od osteoporoze, obezbeđuju zdrave kosti, kožu i oči, sprečavaju defekte na rođenju, jačaju imuni sistem, poažu u zarastanju rana i obnovi tkiva..