Kupus

Bogat je celulozom, koja poboljšava probavu, deluje povoljno na zaceljivanje rana, preventivno pomaže kod prehlade i kašlja.

personalni trener za zene novi sad

Kupus je dragocena namernica zbog prisustva tartonske kiseline koja usporava pretvaranje šećera u masti.To ga čini poželjnom namernicom kod oseba koje regulišu telesnu težinu. Slatki i kiseli kupus, ali i rasol, navodni su lekovi protiv hroničnog zatvora. Dobar rasol je odličan lek protiv mamurluka. Kupus je povrće male energetske vrednosti, u 100 gr ima 25 kalorija. Sadrži provitamin A, vitamin C, kalcijum, hlorofil, koji je biljni hemoglobin i može da se upotrebljava kod svih vrsta oboljenja želuca i creva, a i kod anemija zbog prisustva folne kiseline.Preporučuje se čak svakodnevno konzumiranje, najbolje u svežem obliku, kao salata, higijenski i pravilno pripremljen, trebalo bi da se opere svaki list. U narodnoj medicini je poznat po lekovitim svojstvima. Ima antioksidativno i antiseptičko dejistvo, jača imunitet i povoljno deluje u slučaju brojnih bolesti i tegoba. Dugotrajno kuvanje ove namernice smanjuje nutritivnu vrednost samo biljke. Da bi se to sprečilo, kupus se treba staviti u vruču vodu. Kuvani kupus, kiseli i sladak, se teško vari. Svež kupus se svari za dva sata, a kuvani za neka četiri sata. Kuvani sladak kupus ne bi trebalo da jedu osobe koje imaju problema sa glavoboljama ili imaju slab želudac. Listovi kupusa se stavljaju na opekotine, rane, čireve, ujede, a sumpor iz ove biljke pomaže kod reumatizma. Svež kupus pomaže ko nesanice, depresije i anksioznosti. Kuvani kupus je odličan za prolećnu detoksikaciju, dobar je protiv nervne napetosti, slabosti i slabe koncentracije.