Maline

Maline spadaju u jagodičasto voće, raste kao višegodišnji grm sa sitnim crvenim i sočnim plodovima.

personalni trener za zene novi sad

Plod izgledom podseća na plod kupine. Slatkastog je ukusa i jede se početkom leta, dok se zamrznut može pronaći u toku cele godine. Izuzetno je bogat mineralima i vitaminima. Poznato je da sadrži bioflavonoide, biljna vlakna, belančevine, vitamine C, E i B, glukozu, eterično ulje, organske kiseline ( limunsku, silicilnu, elaginsku i jabučnu ), pektin, pentozu, pentozan, folnu kiselinu, flavanol, fruktozu. Ima značajno antioksidativno i antikancerogeno dejstvo. Plod maline je najbolje jesti sveže ali se može jesti i smrznuta, sušena, u obliku pekmeza, džema, kao sok ili sirup. Listovi maline su takođe jestivi. Od njih se mogu pripremati lekoviti čajevi. Smatra se da deluje na jačanje imuniteta, kao diuretik, pomaže kod avitaminoze, kod bolesti grla, usta i pluća, kod dijareje, kod menstrualnih problema, nervoze, problema sa jajnicima, povišene temperature, šećerne bolesti, upala i infekcija bubrega, bešike i mokraćnih kanala, normalizuje krvnu sliku, utiče na poboljšanje koncentracije, cirkulacije, podstiče znojenje, povoljno deluje na kapilare i vene, na žuč, poremećaj u ishrani, bolova zbog peska u bubrezima, problema sa varenjem i bolova u stomaku, protiv gojaznosti, protiv virusa, neplodnosti, sprečava infrakt, umanjuje simptome PMS-a, kod kardiovaskularnih bolesti, hormonskih poremećaja i hroničnog umora. Lekovita svojstva malina su daleko poznate samo što se, nažalost, kod nas sve manje koristi u ishrani. U Španiji se, po nekim podacima, džem od malina koristi u lekovite svrhe, a u Americi se prodaju i tablete sa sastojcima malina. Prema legendi, maline su otkrili grčki bogovi. Ranije su se više koristile kao lek nego u ishrani, a i dan danas su zastupljene u medicini, ali i u kozmetici. Ekstrakt iz maline aktivira i pankreas na lučenje insulina, zbog čega se preporučuje dijabetičarima. Tradicionalna medicina preporučuje dnevni unos oko 130 gr malina. Od sušenih plodova se može pripremiti čaj pun vitamina. U kozmetici se najčešće koristi kod nege masne kože, a sa dodatkom ulja i kod suve, osetljive, zrele i ostećene kože. Zbog bogatstva vitamina C i elaginske kiseline obezbeđuje hemijski i mehanički piling, a može se koristiti i kao sredstvo za izbeljivanje. Za masažu se najčešće koriste u svežem obliku. Dok se čajevi koriste za ispiranje usne duplje, za upaljeno ždrelo, kao i za zaustavljanje dijareje.