MANDARINA

Blagodati mandarine : # štiti od mnogih vrsta raka, # sprečava strenje kože, # pomaže u zaceljenju rana, # jača imunitet, # štiti od degenerativnih bolesti, # pomaže u sprečavanju artritisa, # ubrzava metabolizam, # smanjuje apetit, # pomaže u očuvanju dobrog vida.

personalni trener za zene novi sad

Mandarina je pronašla svoje mesto i u aromaterapiji. Eterično ulje mandarine se dobija presovanjem sirove kore mandarine. Ulje mandarine je slatkastog mirisa i koristi se, ne samo za osvežavanje prostora, već i pomaže kod mnogih tegoba, kao što su : # napetost i bolove, # poboljšava rad jetre, # suzbija razvoj akni na koži, # pomaže kod nesanice, # olakšava simptome reume i artritisa, # pomaže kod dijareje, zatvora i nadutosti. Mandarine su dobar izvor vitamina C. Antioksidansi koji se nalaze u mandarini, moguuticati na smanjenje lošeg holesterola, a postoje istraživanja i da mogu da smanje rizik od raka jetre. Istraživanja na Univerzitetu Kjoto su otkrila da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ukoliko redovno piju sok od sveže mandarine. Mandarine vam mogu dati i do 80% dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C utiče na borbu protiv štetnih slobodnih radikala i na taj način utiču na jačanje imuniteta, a i smanjuju holesterol koji se skuplja na zidovima arterija. Ukoliko se nakupi holesterol, krv će se usporeno kretati u arterijama što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca i oboljenja jetre. Takođe, mandarine mogu pomoći i kod smanjenja telesne mase. Mandarine su izvor dijetnih vlakana. Čak 3gr vlakna na 100 gr mandarina, a vlakna utiču na to da se što pre osetite sitim. Deca i odrasli bi trebali dnevno da unose oko 20 gr vlakana, što se ne mora zadržavati na tom broju u zavisnosti koju količinu kalorija dnevno unosite. Mandarina pripada grupu citrusnog voća. Raste na zimzelenom drvetu visine 2-3 metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljatih vrhova. Poreklom je iz Jugoistočne Azije, a ime je dobila po svetlo narandžastoj boji. Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek je u devetnaestom veku stigla u Evropu i Severnu Ameriku. Mandarina je veoma ukusna i praktična. Jedna mandarina sadrži oko 110 gr, a sadrži 32 miligrama vitamina C koji igra glavnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem telu. Kolagen i elastin su belančevine koje čine našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj vitamin pomaže kod zaceljivanja rana i doprinosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripa. Takođe, mandarine su bogate i vitaminom A, kao i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži oko 16% dnevne potrebeza vitaminom A, a oko 5% folne kiseline. Od minerala su prisutni kalijum ( 199mg ), kalcijum ( 44 mg ), magnezijum, bakar i gvožđe. Smatra se da je idealno voće za vitku liniju. Vlaknasto belo tkivo koje se nalazi između kriški je limela. Limela je membrana bogata topljivim vlaknima, koji utiču na smanjenje lošeg holesterola u krvi. Vlakna su pogodna za regulisanje probavnog sistema, jer olakšavaju eliminaciju otpadaka iz tela. Unos vlakan puni želudac i na taj način smanjuje osećaj gladi. Plod mandarine sadrži 85% vode, koju telo koristi kako bi organizam očistilo od toksina i kako bi ubrzao metabolizam. Nisko kalorična je, oko 64 kalorija i 0,4 gr masti. Eterično ulje sekoristi u losionima za čišćenje i toniranje kože. Tokom trudnoće se koristi za sprečavanje nastanka strija, a dodaje se i kupkama za smirenje i opuštanje. Može se kombinovati i sa drugim uljima ( tamjana, lavande, muškantnog oraščića, cimeta.. ).