Mušmula

Lekovita svojstva mušmule su : # poboljšava vid, # jača jetru i bubrege, # leči vrtoglavicu, # poboljšava probavu, # pomaže kod impotencije, # snižava holesterol, # pomaže kod upala krajnika i disajnih puteva, # uklanja želudačne tegobe, # ublažava bolove u mišićima, # otklanja nesanicu, # reguliše niski krvni pritisak, # blagotvorno deluje na kožu i kosu.

personalni trener za zene novi sad

Divlja kruškica ili mušmula se u Evropi gaji milenijumima. Često se kalemi na dunju i krušku, a rađa iste godine. Drvo može da poraste do sedam metara, a cveta krajem aprila. Ukusni polodovi se beru u jesen, a nekad i posle prvih mrazeva. Tek ubrane mušmule su tvrde i opore, pa bi ih trebalo ostaviti nekoliko nedelja da sazru i potpuno omekšaju. Što se tiče ostalih delova biljke, koristi se cvet i list koji se beru u proleće. Suše se na vazduhu. Kora drveta se skida u proleće ili u jesen. Od mušmule se prave marmelade, liker i rakija, a poznavaoci narodne medicine tvrde da pozitivno utiču na vid, jačaju jetru i bubrege, popravljaju krvnu sliku, otklanjaju bolove u leđima i kolenima. Takođe, preporučuju se kod vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, čak i protiv impotencije. S obzirom na to da plod mušmule sadrži sluzokožu, može da spreči krvarenje iz desni i spreči pojavu afte u usnoj duplji. Podstiče i rad pljuvačnih žlezda i želuca zbog čega se preporučije starijim osobama. Sadrži i brojne lekovite sastojke tanin, vitamin C, pektin, smolu, jabukovu kiselinu, limunsku i vinsku kiselinu.. Takođe su i semenke lekovite. Drže se u vodi dok ne nabubre, jer tek onda ispuštaju lekovite sastojke. Ova vode se koristi kao obloga kod povreda kože. Vekovima se koristi za probavne tegobe, suzbija crevne i želudačne upale i eliminiše nadutost. Snažan je i prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog delovanja pomaže kod ublažavanja upale krajnika i disajnih puteva. Mušmula sadrži i belančevine, ugljene hidrate, vitamine iz grupe B. Mušmula se može koristiti i kao poslastica. Zbog vitamina C utiče na jačanje imuniteta, a pektin koji je prisutan pomaže kod snižavanja holesterola, pospešuje rad creva, sprečava opstipaciju i pomaže kod upalnih procesa u organizmu. Zeleni plodovi su nezgodni za konzumaciju, ali se u obliku čajeva koriste za lečenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. Kora drveta se u narodnoj medicini koristi za lečenje malarije.