Paprika

Deluje kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak.

personalni trener za zene novi sad

Paprika pomaže u uklanjanju i lečenju avitaminoza, alergija, anemije, astme, arteroskleroze, angine pektoris, infrakta, hipertenzije, dijabetesa, katarakte, kašlja, impotencije, opadanja kose, osteoporoze, otežanog mokrenja, reumatizma, starosnog slepila, hemoroida..Nema veliku energetsku vrednost, pa je pogodna i za dijetalnu ishranu. I paprike i papričice su bogate mineralima i vitaminima, kao i drugim korisnim sastojcima. Delotvorna je u sprečavanju ćelavosti i utiče na veću elastičnost i propustljivost kapilara. Crvena, žuta, zelena, babura, kratka mesnata paprika ili mala prgava papričica, sastavni su deo svake kuhinje, a zbog očuvanosti svih nutrijenata, najbolje je jesti ih sveže.Konzerviranjem se ne menja posebno hranljiva vrednost. Dokazano je da paprika ima čak 4-5 puta više vitamina C od limuna i narandže. Zbog toga se preporučuje jer utiče na jačanje imuniteta. U paprikama se nalaze značajne količine vitamina B, među kojima se posebno ističi vitamini B1 i B2. Sadrži i vitamin E, kojem se prepisuju antikancerogena svojstva. Vitamin A, pantotensku kiselinu, a od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju poseduju približno je oko 89%, dok količina eteričnih ulja u semenu zavisi od prisutne količine alkaloida kapsaicina, materije koja daje ljutinu plodu. U zavisnosti od toga koliko ga ima, paprike se dele na slatke ili ljute. Sam sastojak predstavlja savršen antiseptik. U organima za varenje sprečava razvoj bakterija truljenja i poboljšava varenje hrane draženjem sluzokože creva. Povećava i nivo histamina, koji predstavlja glavni odbrambeni sistem ljudskog organizma na reumatska oboljenja. Veruje se da je paprika, a posebno ljuta papričica, savršen afrodizijak, jer budi raspoloženje i strast kod ljudi. Verovanje se temelji na uticaju paprike na pojačan rad krvotoka. Osim afrodizijačkog dejistva, ovoj voćke se pripisuju stimulativna moć na kožu glave. Tačnije, tvrdi se da sprečava pojavu ćelavosti. U Italiji je omiljeno povrće. Kapsaicin, koji se nalzi u čili papričici, može da se koristi kao analgetik za smanjenje bola protiv hirurške intervencije. Utrnulost koju izaziva kapsaicin sprečava prenošenje bola do moždanih centara koji ga registruju, tako da pacijent biva pošteđen bola.