Plavi patlidžan

Plavi patlidžan ili plavi paradajz je povrće slično paradajzu.

personalni trener za zene novi sad

Najnovija istraživanja pokazuju da je blizak rođak biljkama uvana, s tim da se ovde radi o koncentraciji nikotina koji je ovde zanemarljiv na ljudski organizam. Vodi poreklo iz Indije. Tradicionalno je zastupljen u mediteranskoj kuhinji, koja se smatra veoma uravnoteženom i preporučljivom. Spada u povrće koje je bogato karotinoidima, pa se preporučuje u prevenciji od raka dojke. Ima malu kalorijsku vrednost ( 20 kcal na 100 gr ). Pri tom sadrži značajne nutritivne sastojke: 5,7 gr ugljenih hidrata, 2,35 gr šećera,0,19 gr masti, 0,039 mg vitamin B1, 0,649 mg vitamin B2, 0,084 mg vitamin B6, folnu kiselinu, 2,2 gr vitamin C, 0,24 mg gvožđa, 14 mg magnezijuma, 25 mg fosfora. Plavi patlidžan u svojoj kori i mesu sadrži sastojke koji su korisni u borbi protivv mnogih bolesti. U sebi sadrži pravo bogatstvo u obliku mnogih vlakana, bakra, magnezijuma, magnana, fosfora, nijacina i folne kiseline. Dobar je protiv povišenog holesterola, a razlog za to je sadržaj nasunina u kori patlidžana. Nasunin je dobar antioksidant koji sprečava oksidacijske degeneracije lipida, čime sprečava nastajanje holesterola. Preventivna uloga je vidljiva u prevenciji oboljenja u čijem napredovanju andiogeneza ima značajnu ulogu. Andeogeneza učestvuje u rastu malignih tumora i njihovom širenju po organizamu, tako što snabdeva stanice raka kiseonikom i hranljivim materijama.Stručnjaci savetuju da se ishrana bogata plavim patlidžanom koristi u kontroli dijabetesa tipa 2. Zbog balansa visokog sadržaja vlakana i slaborastvorljivih ugljenohidrata čini ovo povrće idealnim za regulisanje nivoa šećera u krvi. Dobra je u prevenciji gojaznosti, razvoja arteoskleroze i srčanih oboljenja. Ova dijetna vlakna takođe pomažu u vezivanju i izbacivanju viška žučnih soli iz organizma. Bogat je antioksidantima, posebno antocijaninima, koji mu daju njegovu divnu ljubičastu boju.