Praziluk

Praziluk je povrće koje nam je uglavnom uvek na dohvatu ruke.

personalni trener za zene novi sad

Veoma je blagotvorno za vid, kao i za kosti.Nutricionisti ga preporučuju gojaznim osobama, zbog brzog osećaja sitosti. Idealan je za doručak, lagani ručak i večeru.Sadrži značajne količine kempferola, prirodnog flavonoida, zbog kog se smatra da se smanjuju hronične bolesti, a pomaže i kardiovaskularnom sistemu štiteći dodatno krvne sudove. Dobar je izvor vitamina A, koji poboljšava vid i jača imuni sistem, a sadrži i vitamin K koji je važan za naše kosti, kao i magnan. Takože, sadrži vitamin B6, koji smanjuje nivo homocisteina u krvi i na taj način reguliše nivo neproteinske aminokiseline koja se povezuje sa srčanim oboljenjima, stvaranjem krvnih ugrušaka i srčanim udarima. Može se konzumirati i svež, ali se može kuvati i pržiti. Odličan je dodatak jelima. Može da se dinsta, dodajeu čorbe, salate, slane pite, idealan je za masna jela jer olakšava varenje. U većoj meri sadrži kalijum i natrijum, kao i vitamine C i A. Osim što je ukusan i hranljiv, sadrži svega 27 kalorija, a budući da obiluje vodom ( 85% ), odličan je i diuretik. Beli deo prazikluka obiluje prirodnim šećerima fruktozom i saharozom, i iz tog razloga oma pomalo sladak, aromatičan ukus. Zeleni deo biljke, bogat je vitaminima i aktivnim supstancama koje podižu imunitet. Preporučuje se da se najčešće koristi u zimskim danima. Preporučije se svež ili samo malo prodinstan, kako bi sadržao što više nutritivnih vrednosti. Veoma je bogat celulozom, koja olakšava varenje i stimuliše pražnjenje creva. Medicinski rezultati pokazuju da pomaže kod alergija, anemija, astme, arteroskleroze, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, gojaznosti, gubitka apetita, depresije, impotencije, kamena u bubregu, kašlja, prevencije i lečenje kancera, neplodnosti, povišenog holesterola, prehlade i gripa, problema sa jetrom i štitnom žlezdom.. U vidu obloga se koriste listovi i sitno usitnjeni beli delovi biljke.