Rogač

Mahune sadrže u sebi semenke koje uvek imaju podjednaku masu, oko 0,18 gr.

personalni trener za zene novi sad

U antičko doba su se semenke rogača služile za merenje zlata. Smatra se omiljenom poslasticom naših baka i prabaka. Plod sadrži veoma bredne nutrijente, kao što su kalcijum, kalijum, bakar i riboflavonoidi, a u manjim količina sadrži vitamine E, vitamine iz B grupe, gvožđe, magnezijum, fosfor, mangan, i selen. Sadrži, takođe, i tianine i galnu kiselinu koja deluje analgetički, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno.. Tianin sprečava rast bakterija i štiti od određenih toksina i slobodnih radikala. Zbog svog vrednog sastava i lekovitog dejistva, rogač je pogodna namirnica za bebe od 6 meseci. Sušeni rogač je zdrava i slatka alternativa za bebe, koristi se za žvakanje kada im rastu zubići. Bogat je i polifenolima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Zbog specifične biološke strukture, oni štite srce i krvne sudove. Konzumiranje rogača pozitivno utiče na količinu šećera u krvi. Lekovita dejistva se zapažaju kod probavnih tegoba, smanjenja lošeg holesterola u krvi, iskašljavanja i astme, jačanja imuniteta, protiv alergija, jačanja kostiju. U kulinarstvu je najpoznatiji rogač u prahu koji se koristi kao zamena za kakao. Odlična je namirnica za one koji izbegavaju namernice sa kofeinom, oksalatima i purinima. Mahune i semenke se mogu i sveže jesti, a pržene i samlevene semenke se mogu poslužiti kao zamena za kafu. Koristi se i za pripremanje raznih vrsta testa. Preporučije se vegetarijancima, pobornicima sveže hrane i dijabetičarima. Energetska i nutritivna vrijednost : Energetska vrednost na 100gr : 222 kcal, Proteine : 4,62%, Ugljeni hidrati : 89%, Masti : 0,65%, Kalcijum : 348 mg, Gvožđe : 3 mg, Magnezijum : 54 mg, Fosfor : 79 mg, Cink : 0.92 ng, Bakar : 0,6 mg, Mangan : 0,5 mg, Selen : 5,3 mg, Tiamin : 0,05 mg, Riboflavin : 0,46 mg, Niacin : 2 mg, Vitamin B6 : 0,36 mg, Folna kiselina : 29 mg, Vitamin E : 0,63 mg.