Sočivo

Sočivo je mahunarka veoma praktična za pripremu.

personalni trener za zene novi sad

Lako se priprema i odličan je izvor mnogih hranljivih sastojaka, a poznata je i kao namernica koja je bogata energijom i to verovatno zbog visoke koncentracije B vitamina pomešanih sa ugljenim hidratima. Sadrži velike količe belančevina i nutritivno vredna namernica. Proteini iz sočiva sadržnj esencijalne aminokiseline izoleucin i lizin, zbog kojih je veoma vredan izvor proteina. Kalorijski, sočivo obezbeđuje 353 kcal na 100 gr, a kad se skuva, kalorijska vrednost je 230 kcal. U suvom stanju sadrži 60 gr ugljenih hidrata, 31 gr vlakana, 26gr proteina, 1gr masti, 10 gr vode. Od vitamina, bogato je vitaminom B1 i B9, a od minerala sadrži velike količine gvožđa, magnezijuma, fosfora, molibdena, mangana, cinka i kalijuma. Smatra se moćnim sredstvom za smanjenje holesterola u krvi, pre svega zahvaljujući vlaknima koji se nalaze u njemu, kako rastvorljivih, tako i nerastvorljivih. Istovremeno je dobro sredstvo protiv opstipacije, a služi i kao prevencija za dobro varenje hrane. Odlično održava nivo šećera u krvi, što je veoma bitno za osobe koje boluju od dijabetesa. Ima i veliki uticaj na sprečavanje kardiovaskularnih bolesti. Pre priprem asočiva, potrebno je da odstoji u toploj vodi preko noći. Sočivo sadržiu i velike količine purina, pa se ne preporučuje osobama koje boluju od gihta. Vodi poreklo sa Bliskog Istoka, a u ishrani se koristi još iz kamenog doba. Postoje razne vrste sočiva, i u različitim bojama. Može da se priprema i bez potapanja u vodu preko noći, ali se to preporučuje zbog kasnijeg lakšeg varenja. U zavisnosti od vrste, sočivo se kuva od 10-40 minuta. Zelena vrsta, koja je najzastupljenija kod nas, kuva se oko 30 minuta. Za salatu od sočiva je potrebno kraće kuvanje, a za pripremanje kaše duže kuvanje. Najbolje se kombinuje sa pirinčem. Priprema se i uz meso, prasetinu ili piletinu. U salati se najbolje kombinuje sa crvenom paprikom, a može se poslužiti i uz testeninu i bareni brokoli sa malo belog luka, đumbira i maslinovog ulja.