Tikvice

Ima ih u različitim velličinama, bojama, oblicima i ukusima.

personalni trener za zene novi sad

Tikvice koje se kod nas koriste su uglavnom duguljastog i cilindričnog oblika, zelene boje i tanke naborane kore. Meso im je makano i bledo zelene boje. Cvetovi su jestivi i koriste se u francuskoj i italijanskoj kuhinji. Bogata je mineralima i vitaminima. Od minerala sadrži mangan ( 0,2 mg ), magnezijum ( 17mg ), fosfor ( 38mg ), bakar ( 0,05mg ), gvožđe ( 0,35mg ), cink ( 17mg ) i kalcijum ( 15 mg ). Od vitamina sadrži vitamin C, a u manjoj količini sadrži vitamine iz kompleksa B vitamina, tiamin ( B1- 0,05mg ), riboflavin ( B2-0,14mg ), niacin ( B3-0,5mg ), pantotensku kiselinu (0,15mg ), folnu kiselinu ( 17,4mg ), piridoksin ( B6-0,2mg ), a sadrži i vitamin K ( 4,3 mg ). U 100 gr sadrži i 1,1gr vlakana, 2,2 gr luteina i zeaksantina, kao i 120gr beta karotena. Visok udeo vode čini tikvice idealnom namernicom za vreme dijete, a potpuno iskorišćenje lekovitih sastojaka se postiže ukoliko se konzumira sa korom. U kori se uglavnom nalaze dijetna vlakna, koje regulišu nivo holesterola, štite kardiovaskularni sistem. Istraživanja su pokazala da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antioksidativno dejistvo jer sprečavaju razvoj stanica. Ekstrati tikvica smiruju simptome upale prostate, a to delovanje se bolje postiže u kombinaciji sa drugim povrćem. Deluje kod arteroskleroze, srčanog i moždanog udara, a magnezijum i kalijum koji su prisutni, regulišu krvni pritisak. Antioksidanti, vitamin C i beta karoten, učestvuju u procesima koji sprečavaju oksidaciju holesterola. Folati takođe učestvuju na kardiovaskularni sistem, jer učestvuju u procesima metabolizma, razgrađuju homocistein, opasni nusprodukt metabolizma i sprečavaju srčani udar. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju da kora ne bude oštećena, a ni pretvrda. Koriste se za čorbice, proje, pite, salate, dodatk jajima... Kombinuju se sa žitaricama, pirinčem, testeninom, mogu uz meso i ribom.