Trešnja

Trešnje su rasprostranjene po celom svetu i ima ih oko 900 vrsta.

personalni trener za zene novi sad

Najčešće se jedu sveže, a koriste se i za pripremu džemova, kompota, kolača, rakija.. I pored svih ukusnih proizvoda koji se od nje mogu dobiti, najukusnija i najzdarija je kad se konzumira sveža. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju da plod bude čvrst, ne oštećen i više crven. Lekovita svojtva trešnje su velika pa se preporučuje da se što više koristi u ishrani. Ukoliko se gleda količinski po jednoj šolji, trešnja sadrži oko 85 kalorija i jako malo masti, ali su izuzetno bogate belančevinama, ugljenim hidratima, vitaminima A i C, a u nešto manjim količinama vitaminima B1, B2, B3 i B6. Sadrži folnu kiselinu, kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum i cink. Prisutna je i u narodnoj medicini, a koristi se za lečenje gihta i artritisa, a poznavaoci tvrde da je 20 trešanja 20 puta delotvornije od aspirina. Istraživanja su pokazala da imaju antiinfektivno dejistvo, kao i da je prava riznica antioksidanata koji usporavaju starenje. Trešnje pomažu kod bolesti srca, a imaju i antikancerogeno dejistvo koja potiču od flavonoida, izokvercina i kvercina. Osim toga, elaginska kiselina je snažan antioksidans koji sprečava oštećenje DNK ćelije, a samim tim smanjuje mogučnost obolevanja od raka. Sjajan su i izvor bora, koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Trešnje ne treba konzumirati pre ručka jer mogu da uspore izlučivanje želudačnog soka pri varenju, što posebno otežava varenje mesa. Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa koriste se petiljke trešanja koje se kuvaju u obliku čajeva. Koštice trešnji se u kombinaciji sa rakijom koriste protiv srčanih problema. Protiv reume se koristi sok od trešnji. Trešnje pomažu i kod uklanjanja fizičke i umne iscrpljenosti. Zapaženi su i rezultati kod pacijenata koji pate od reume i kostobolje. Dokazano je i da smanjuju nivo mokraćne kiseline i leče upale. Antocijanidi iz trešanja, imaju i kozmetičko dejistvo. Oni jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju stetne enzime koji čine kožu naboranom i starom Trešnja je prirodni lek protiv celulita jer može da spreči njegov nastanak. Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera, podstiču rad stomaka, creva i gušterače i time podstiču varenje. Trešnje pospešuju izbacivanje viška vode iz organizma, a osijm toga, bakteriološke supstance u trepšnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče nastanak karijesa i problema sa desnima. U narodnoj medicini se koriste svi delovi trešnje, drvo, smola, kora, list, petiljka, koštica i plod.