Šljiva

Vitamin kompleksa B vitamina pomaže kod psihičkih nemira i poteškoća sa koncentracijom, Jača srce i imunitet, reguliše probavu, čisti organizam i izbacuje štetne radikale i podstiče rad jetre i popravlja apetit.

personalni trener za zene novi sad

Laksativno dejistvo šljive ima naročitu prednost jer je, zbog nedovoljne fizičke aktivnosti i načina ishrane savremenog čoveka, smanjenja aktivnosti creva, naročito kod starijih osoba.Šljiva ima okrugli ili ovalni oblik, plod je plave, crvene ili žute boje. Meso ploda je slatko, žućkaste boje sa košticom na sredini. Potiče iz Azije, a poznata je bila još u starom veku. Iz starih zapisa se saznaje da je krasila viseće vrtove Babilona. U stari Rim se dopremala iz Sirije, a Rimljani su je konzervirali sušenjem. Danas se uzgaja oko 2000 vrsta šljiva, a najpoznatije kod nas su talijanka, požegača, aženka i mirabel. Od vitamina ima najviše beta-karotena, vitamin C, vitamin E, folnu kiselinu, niacin, vitamin B6, a od minerala ima kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe i bakar. Šljiva sadrži i topljiva vlakna ( pektin ), koja deluju blagotvorno kod sniženja holesterola u krvi i kod zatvora. Imaju nisku energetsku vrednost, a prirodno sadrže i sorbitol- šećerni alkohol koji se koristi kao zamena za šećer u proizvodnji slatkih dijetetskih proizvoda namenjenih dijabetičarima i ostalim osobama koje mogu samo ograničeno da unose šećer. U obliku koncentrisanog soka, suve šljive se koriste kao prirodni zaslađivač, boja, pojačava ukus.. Svrstavaju se u voće bogato kalijumom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže. Suve šljive sadrže veće količine minerala, vitamina ( osim vitamina C ) i fitohemikalija.