Glikemijski indeks

Hrana koja se brzo vari izaziva znatan skok glukoze u krvi i ona ima visok glikemijski indeks, dok hrana koja se sporo hrani ima nizak glikemijski indeks.

personalni trener za zene novi sad

Iznos glikemijskog indeksa nam je od velikog značaja kada je trening u pitanju i ishrana vezana za trening. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom se može konzumirati i nekih 30-45 minuta pre treninga, a ona se najčešće koristi kada želimo da brzo dostavimo glukozu ćelijama kako bi nadoknadili mišićni glikogen posle napornog treninga. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom je : med, šećerna trska, žitarice, kukuruz, beli hleb, rafinisane ceralije, pečeni krompir, suvo grožđe ili bilo koje suvo voće, banane, pirinač, čokolada, sahatoza, dekstroza.. Hrana ovog tipa izaiva brz porast šećera u krvi i povećava lučenje insulina, hormona koji je odgovoran za smanjenje glukoze u krvi. Hranu sa umerenim ili niskim glikemijskim indeksom treba konzumirati 2-3h pre treninga, u zavisnosti kog tipa je trening. Hrana sa umerenim glikemijskim indeksom uključuje : testenine, hleb od celih zrna, pirinač, ovseno brašno, grašak, pomorandze.. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom obuhvata : pasulj, sočivo, mahunarke, kikiriki, mlečne proizvode, koštunjavo voće, pojedine vrste voće ( jabuke, breskve, grejpfrut.. ). Hranu sa niskim glikemijskim indeksom treba da uzimaju ljudi koji imaju insulinsku rezinstenciju ( stanje koje je često povezano sa osobama koje imaju preteranu telesnu težinu, hipertenziju, niski HDL holesterol, povišen pritisak i povišenu glukozu u krvi ). Povećan unos ugljenih hidrata predstavlja neposredan izvor energije, koja biva oksidisana i na taj način čuva masti. Glukoza koja je uskladištena u jetri može da se koristi kada je potrebno, ali mišićni glikogen mogu koristiti samo mišići u kojima je on uskladišten. Nervi. mišići ili druga tkiva kojima je potrebna energija, takođe koriste glukozu iz krvi.