Jabuka kolač
Jabuke dobro oprati, očistiti sredinu i iseći na ražnjiće. Na dno tepsije staviti papir za pečenje. Prvo posuti polovinu oraha po dnu, preko njih poređati izrezane jabuke i preko njih posuti drugu polovinu oraha. Med uzimati kašikom i lepo prelivati preko jabuka i oraha. Pripremljene jabuke ubaciti u zagrejanu rernu na 250 stepeni, na nekih 20-ak minuta. U međuvremenu, kad su jabuke pri kraju, pripremiti koru za prelivanje. Umutiti jaja, šećer, ulje, brašno i pecivo i sjedinjenom smesom preliti preko pečenih jabuka. Testo rasporediti kašikom, ukoliko je malo gušće, i vratiti u rernu još nekih 15-ak minuta, ali na temperaturi od 220 stepeni. Kad se lepo i kora ispeče, izvaditi kolač i ostaviti ga da se ohladi. Ohlađen kolač izvaditi iz tepsije tako što se tanjir postavi preko tepsije i onda se okrene kako bi kolač ispao. Najbolje je jesti kad se lepo ohladi.
4 veće jabuke
150 gr mlevenih oraha
6 kašika meda
2 jaja
2 kašike braon šećera
2 kašike ulja
2 kašike crnog brašna
malo peciva.