Avokado

Zbog svoje niske energetske vrednosti naročito je omiljen u razvijenim zemljama sveta.

personalni trener za zene novi sad

Odličan je izvor minerala i vitamina, a najčešće svoje mesto nalazi u salatam i predjelima. Zbog visokog nivoa kalijuma redovna upotreba avokada povoljno utiče na centralni nervni sistem. Otklanja napetost, bezrazložan osećaj umora, poboljšava intelektualne sposobnosti jer podstiče razmenu nervnih impulsa u mozgu. Povoljno utiče na rad mišića i reguliše odnos natrijuma i vode u organizmu. Pored svega navedenog, avokado sadrži i mangan, i selen kao i zdrace biljne masti i mononezasićene masne kiseline. Pored niske energetske vrednosti važan je za snižavanje lošeg holesterola i samim tim povoljno utiče na srce i krvne sudove. Zahvaljujući antioksidantima organizmu pruža zaštitu od razornog elovanja slobodnih radikala. Povoljno deluje i kod crevnih zapaljenja zbog prisustva veće količine vlakana, a samim tim i ubrzava metabolizam.Avokado se u kuhinji može upotrebljavati za razne pripreme u brojnim slatkim napicima, šejkovima, kolačima, u pojedinim receptima se preporučuje kao zamena za putere i kao namaz, a i prilikom pečenja. Iz avokada se može dobiti ulje koje je izuzetno zdravo i koje kuvari često koriste umesto maslinovog ulja. Avokado sadrži sastojke koji štite od rada dojke i prostate zahvaljujući velikom udelu karotenoida luteina i vitamina E. Pored toga štiti od katarakte, makularne degeneracije odnosno od bolesti očiju. Lutein zbog svojih antioksidativnih sposobnosti štiti oči od štetnog delovanja slobodnih radikala i filtrira štetne UV - zrake. Proučavanja su pokazala da štiti bolesti prostate zbog povećanog prisustva sterola, posebno beta-sterola, kao što su beningna hiperplazija prostate, smanjuju sposobnost razvoja ćelija raka prostate i creva i deliju na neke oblike leukemije. Steroli deluju pozitivno i na imuni sistem jer pojačavaju razvoj limfocita, normalizuju nivo šećera u krvi i insulin kod dijabetičara tipa 2. Beta-sisterol smanjuje uoale, i ublažava grčeve u procesu lečenja čireva. Deluje još antivirusno, antibakterijski i antigljivično. Bogat je i vitaminom E koji štiti kožu, dobar je i za normalno funkcionisanje organizma jer je jak antioksidant. Takođe, povoljno utiče na rad srca.Vitamini B kompleksa pomažu u brojnim reakcijama koje u telu proizvode energiju.Dijetalna vlakna u avokadu regulišu probavni sistem, snižava rizik od hemoroida, sindroma iritabilnog kolona i divertikularne bolesti debelog creva.Visok unos vlakana smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Isto tako pomažu kod regulacije težine. Avokado ulje, koje smo već spomenuli, je u prednosti jer ima visoku tačku zagrevanja ( 255 stepeni ) i gustu konzistenciju, što znači da ga je manje potrebno. Ulje avokada ima neverovatne sposobnosti podmlađivanja i regeneracije zbog visoke koncentracije esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju isušavanje i održavaju elastičnost kože. Zbog toga se često i koristi kao osnova za kozmetičke preparate. Ublažava svrabež kod ekcema i i psorijaze. Avokado tj. ulje avokada podstiče metabolizam kolagena i zajedno sa vitaminom E neutralizuje slobodne radikale. Postoje četiri vrste avokada, a razlikuju se po obliku i boji. Kod nas se najčešće može kupiti avokado kruškastog oblika sa tankom i glatkom zelenom korom i kremastom svetlozelenom unutrašnjom masom. Uglavnom se u prodavnicama nalazi tvrd i nezreo avokado, ali se jedino na taj način može duže sačuvati. Tvrd avokado se može sačuvati do 3-5 dana na sobnoj temperaturi dok ne sazri potpuno. Zreli avokado se u frižideru može sačuvati i do 7 dana. Avokado pre upotrebe dobro treba oprati vodom, nožem se prereže po dužini na pola, rukom se odvoji tako sto se polovine okrenu u suprotnu stranu.Koštica se lako vadi ili nožem ili kašikom. Mesnati deo avokada se vadi do same kore blagim pokretima i odmah se natopi limunobim sokom ili sokom limete kako ne bi promenio boju. Može se koristiti u raznim jelima. Najčešće se jede sirov tj svež, a može se koristiti i kao namaz, pire, ili na roštilju. Takođe je dobar dodatak salatama, a može se i puniti raznim nadevima. Izvrsno se slaže i sa voćem i sa povrćem, sa mesom, ribom.. Može se kombinovati sa svim vrstama jela, a isto tako se od avokada mogu previti i razni osvežavajući napitci.