Paštrnak

Po svojim hranljivim i lekovitim svojstvima, paškanat ili paštrnak spada u najvrednije kulture.

personalni trener za zene novi sad

Reguliše krvni pritisak, jača zidove krvnih sudova i srce, reguliše njegov rad, pomaže u oslobađanju od celulita. Koristi se protiv neuroze, nemira i nesanice, kod grčeva u želucu i crevima. Poboljšava rad bubrega, a kao diuretik deluje i na rad srca, pluća i jetre. U zvaničnoj medicini nije priznata njegova lekovitost. Međutim, lekovitost je široka. Pojačava znojenje i na taj način smanjuje telesnu temperaturu. Pokazalo se i da redovno uzimanje mešavine paškanata i praziluka u obliku guste supe, smanjuje telesnu težinu. Kod paškanata nije upotrebljiv samo koren, već i svi drugi delovi biljke koji imaju značajan miris i ukus. Aromatičnost potiče iz eteričnog ulja kojeg najviše ima u plodovima. Nije dovoljno iskorišćeno, ali se koristi kao dodatak supama. Po energetskoj vrednosti, 100 gr paškanata odgovara decilitru mleka. Najviše sadrži ugljene hidrate, zatim proteine, organske kiseline, a masti ima samo oko 0,4 %, kao i ostalo korenasto povrće. Izdvaja se velikim sadržajem mineralnih sastojaka. Najviše ima kalijuma. Kalcijuma i fosfora ima u jednakoj meri, a bogat je i magnezijumom i sumporom, gvožđem i bakrom. Natrijuma ima relativno malo, pa je odlična dijetalna namernica. Od vitamina , najviše ima vitamin C, E i beta karoten. Tradicionalna medicina preporučuje čaj od semena paškanata za lečenje vitiliga, koji se ispoljava kroz bele površine na koži zbog odsustva pigmenta