Masline

Kvalitetno maslinovo ulje ima zlatnožutu boju, čisto je i bez mirisa.

personalni trener za zene novi sad

Manje kvalitetna uljaѕ imaju zelenkastu boju i uglavnom se upotrebljavaju ua kozmetici, kao za izradu sapuna. Maslinovo ulje se u lečenju koristi za pospešivanje izlučivanja žuči i ima snažno antioksidativno dejistvo. Postoje dve vrste maslinovog ulja - devičansko i rafinisano. Devičansko maslinovo ulje se dobija mehaničkim ili drugim fizičkim načinom ceđenja plodova, odnosno plodovi se samo podvrgavaju pranju, centrifugiranju i filtraciji. Rafinisano maslinovo ulje dobija se preradom komine uz pomoć rastvarača i namenjeno je ishrani. Najčešće se nalazi u komercijalnim pakovanjima hrane tj konzervirana. Najveći svetski proizvođač maslinovog ulja je Španija, više od 40%, a zatim sledi Italija i Grčka. Osim plodova, u lekovite svrhe se koriste i listovi. Oni se uglavnom koriste za proizvodnju preparata za smanjenje krvnog pritiska i za lakše izbacivanje tečnosti. List se bere kada je potpuno zreo i onda se suši. Sadrži različita triterpenska jedinjenja i heterozide flavonoida, kao i sekoiridoidne heterozide, od kojih je najbitniji oleuropein. Zbog svojih sedativnih, holagognih i laksativnih sposobnosti, maslinovo ulje se koristi kao blago sredstvo protiv žučnog kamena, nefritičnih kolika i opstipacije. Protiv opstipacije se uzimaju jedna-dve kašike ujutru, a za izbacivanje kamena u žuči tri do četiri dana po dve kašike pre spavanja, uzastopno. Od listova se pripremaju čajevi, ekstrati i drugi preparati. Preporučije se kao efikasno sredstvo protiv visokog krvnog pritiska jer ima sposobnost da širi krvne sudove i na taj način poboljšava prokrvljenost. Kriz istoriju masline su simbol mira, plodnosti, mudrosti i slavu. Masline i maslinovo ulje se vekovima koriste kao lek i kao hrana. Osim toga, maslinovo ulje se smatra svetim uljem tako da se jos uvek koristi u mnogim verskim obredima. Maslinovo drvo potiče sa područja Mediterana i Zapadne Azije, a uzgoj maslina je počeo još pre više od 7000 godina. Drevni Grci su mazali svoje telo i kosu maslinovim ulje u cilju postizanja dobrog zdravlja. Drvo masline je veoma izdržljivo i može ziveti nekoliko vekova, a postoje i tvrdnje da su neka stabla stara 1600 ili čak 2000 godina. Masline se danas uzgajaju u mngim zemljama sa mediteranskom klimom kao zto je na Sredozemlju, Izraelu, Palestini,Južnoj Africi, Peruu, Kaliforniji.... Masline sazrevaju i beru se u septembru, ali se baš i ne jedu u tako svežem obliku. Hladno ceđeno maslinovo ulje je poznato kao jedna od najzdravijih namernica koje se koriste u kuhinji. Kao i svaki prirodni lek, i maslinovo ulje će biti od veće koristi ukoliko se sa njegovom primenom krene na vreme, u preventivne svrhe. Hladno ceđeno maslinovo ulje se koristi za prelivanje, njega ne treba pržiti i izlagati visokim temperaturama. Kada je u pitazu maslina kao lek, veruje se da postiji 60 vrsta bolesti kod kojih masline mogu pomoći. Zahvaljujući visokom sadržaju viotamina E, masline su bitan antioksidans. Pored toga, u sebi sadrži i druge hranljive i lekovite materije. Pored vitamina C, D, A i K, sadrži i belančevine, biljne masti, beta-karoten, enzime, nezasićene masne kiseline, omega 3-masne kiseline, oleuropein, oliensku kiselinu, stearinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, hlorofil, flavonoide, gvožđe... Tako da i masline i maslinovo ulje povoljno deluju na zravstvene probleme kao što su loše varenje, čir na želucu, čir na dvanaestopalačnom crevu, poremećena funkcija jetre, povišen holesterol u krvi, povišen krvni pritisak, moždani udar, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes, hipertireoza, PMS, klimakterične tegobe, tegobe sa prostatom, reumom, bronhitis, astma, bolesti usta i zuba, glavobolja, upalne i virusne infekcije, kandida, opstipacija, oštećenje ćelija, bubuljice, akne, ekcem, suva koža, oštećena kosa, nokti, opekotine zbog preteranog izlaganja suncu.... Maslinovo ulje ublažava i bol u mišićima okoliko se utrlja na bolno mesto. Maslinovo ulje u kombinaciji sa limunom i peršunom se koristi za lečenje infekcije bešike i mokraćnih kanala.