Raštan

Poreklo je nepoznato ali se zna da su ga gajili još u doba faraona u starom Egiptu.

personalni trener za zene novi sad

Smatra se jednom od najzdravijih biljaka jer je pored male kalorijske vrednosti, nutritivno izuzetno bogata. Sadrži velike količine vitamina A i kalcijuma, a pored toga sadrži vitamine iz grupe vitamina B, kao i vetamin E. U 100 gr raštana se može pronaći dnevna preporuka vitamina C. Odličan je izvor antioksidansa luteina i zeaksantina. Sadrži u zavidnim količinama cink i mangan, minerale koji imaju velika antioksidativna dejistva. Smatra se da jača i čuva kosti, a odlična je alternativa za sve one koji ne smeju jesti mlečne proizvode. Odličan je izbor za trudnice zbog prisustva folne kiseline, koju inače telo ne može samo da proizvede, a koja je bitna za razvoj nervnog sistema kod bebe u toku trudnoće. Bogata je vitaminom B6 koji snižava visinu homocisteina, aminokiseline koja u velikim količinama može da poveća rizik od srčanih bolesti i oštećenja koštanih struktura. Poboljšava rad organa vida. U ishrani se koristi isključivo lišće biljke, a prilikom kupovine treba obratiti pažnju da listovi nisu počeli da žute već treba da budu svetlo zeleni. Najukusnije je jesti ovo povrće zimi. Najbolja je kuvana na pari ili u slanoj vodi. Mora se samo voditi računa da se ne prekuva jer onda postaje gorka i gubi hranljive vrednosti.