Dud

Lekovita svojstva duda: - podmlađuje organizam; - čisti od parazita; - reguliše nivo šećera u krvi; - smanjuje rizik od degenerativnih bolesti; - jača bubrege; - čisti jetru; - pomaže kod zatvora; - poboljšava krvnu sliku; - ublažava simptome prehlade i gripa; - pomaže kod trovanja hranom, alkoholom i pečurkama; - sprečava nastanak sedih na kosi; - ubrzava zarastanje rana; - koristi se protiv visokog pritiska Dud je voćka čije je drvo i do 20 metara visoko sa okruglastom bobabastom krošnjom, a kora je duboko ispucala.

personalni trener za zene novi sad

List je širokojajast. Plod drveta duda je nalik na kupinu, slatkastog je ukusa, bez izražene arome i ukusa i široke palete boja - odbele, ružičaste, crvene, crvenocrne, crvenoljubičaste do potpuno crne. Drvo duda doživi i do 250 godina starosti. Dudinje, plod duda, sadrži 10% invertnog šećera, oko 2% slobodnih organskih kiselina ( limunske i jabučne ), vitamin C, sluz, pektine i druge korisne materije. Plod se može jesi svež ili osušen. Osušene dudinje mogu zameniti šećer pa se zbog toga često dodaju u testa pri izradi slatkiša. Od dudinja se prave kompoti, sokovi, slatko, žele, sirupi i dr. U narodnoj medicini se sveže nedozrele dudinje koriste protiv dijareje, a zrele kao blagi laksativ. Sok ploda se daje protiv kašanja, znojenja i mokrenja, za ispiranje grla i usta kod zapaljenja. Naročito sok crnih dudinja. U Korejskoj tradicionalnoj medicini od lisnatih pupoljki duda, koje se skupljaju preko zime i suše, pravi se čaj protiv gojaznosti i oboljenja kardivaskularnog sistema. Prašak od kore duda koristi se spolja u obliku melema za brže zarašćivanje rana, a odvar kore se koristi protiv visokog krvnog pritiska. U Kini se kora duda koristi protiv šećerne bolesti. Antidijabetično dejistvo se pripisuje prisustvu vitamina B2. U Japanu se cvetovi duda koriste u kozmetičke svrhe za odstranjivanje pega i drugih nečistoća na koži. Od fermentisanih zrelih plodova se pravi i rakija - dudovača. Mladi i zreli listovi se beru tokom leta i suše se u hladu na promaji. Gorka kora korena se preporučuje protiv crevnih parazita. Dud se smatra kao jedan od boljih lekova iz prirode. Pored toga što je cela biljka bogata antioksidantima, sadrži alkaloide koji jačaju imunitet, balansiraju šećer u krvi, a sušeni plodovi spadaju u zdrave grickalice. Da bi se poboljšao vid potrebno jepiti bar jednu čašu soka od duda dnevno, jer sadrži i vitamin A. Ovaj sok je takođe koristan i nakon operacija jer ubrzava zaceljivanje organizma, poboljšava cirkulaciju i sprečava infekcije. Preporučuje se i nakon porođaja. Dud podstiče proizvodnju melanina u kosi koji poboljšava kvalitet korena kose i ubrzava zdrav rast. Dijabetičarima se preporučuje sok od crnog duda. Plodovi duda sadrže slobodne organske kiseline, vitamin C, B, K, A, E, gvožđe, kalijum, mangan, magnezijum, pektine i dr. Poseduju i veliku količinu antioksidanta antocijanina. Crni dud se u narodnoj medicini koristi kod upale usta i grla, mokraćnih kanala, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice, ugriz buba i zmija. Beli dud ima veliku primenu u kozmetici. Nalazi se u mniogim preparatima za izbeljivanje kože, tretman kože oko očiju, za toniranje i čišćenje lica. Deluje i kod artritisa, očnih bolesti. slabosti organizma i za opuštanje nnjrvnog sistema. Kora leči bolesti creva, želudca, depresije, kod trovanja hranom, alkoholom i pečurkama.