Bademi..

Badem, ili slatki badem, je drvo iz familije ruža, čiji se plod i seme koriste u ishrani ljudi kao voće.

personalni trener za zene novi sad

U narodu se koristi i naziv bajam za sam plod drveta. Gorki badem sadrži cijanovodoničnu kiselinu, vrlo jak otrov, pa se zabranjuje upotreba oralnim putem. Međutim, pripremljen u obliku vrućih obloga i kupki deliju vrlo lekovito tako što ublažuje bol, naročito migrenu, bolove u bubrezima i jetri, smanjuje reumu i žgaravicu. Smesa koja se dobija od badema služi kao dobar sapun osobama koje imaju osetljivu kožu, a može se koristiti i kao dezodorans. Od slatkog badema se koristi plod ( ljuska i semenka ), listovi i kora. Listovi i ljuske podstiču rad jetre i smeruju kašalj, a kora osim toga služi i kao sredstvo od crevnih parazita, povišene temperature, a pospešuje i izbacivanje vode iz organizma. Slatki badem teže podnose osobe sa osetljivim želudcem. Od badema se može praviti bademov sirup, mleko, ulje i to se može pronaći u slobodnoj kupovini. Bademovo ulje ublažuje upale probavnog trakta, dosta uspešno suzbija bronhitis i smetnje u mokraćnom sistemu, a posebno se preporučije osobama koje imaju problema sa crvnim glistama tj deci. Pored toga ulje badema se koristi protiv svrabeža, opekotina i površinskih upala. Bademi se preporučuju u slučaju konstipacije, poremećaju u radu disajnih organa, kašlja, srčanih tegoba, anemije, impotencije i šećernih bolesti. Isto tako pomaže i u nezi kose, kože i zuba. Dobar su izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrže i cink, selen, bakar i nijacin. Mogu se jesti sirovi ili pečeni i najbolje ih je jesti na prazan stomak kako bi se poboljšala apsorpcija hranljivih sastojaka. Prirodni fosfor koji sadrže pomaže jačanje kostiju i zuba. Bademi pomažu kretanju hrane kroz creva i na taj način pomažu u detoksikaciji i smanjuju rizik od kancera. U odnosu na ostale orašaste plodove, badem je najhranljiviji.