Keleraba

Ima veliki sadržaj vlakana koji daju osećaj sitosti, a isto tako ubrzavaju metabolizam, neutrališu dejistvi slobodnih radikala, snižava holesterol.

personalni trener za zene novi sad

. Spada u porodicu kupusa. Naročito je omiljena u Nemačkoj i Indiji, mada se najviše koristi u severnoj i zapadnoj Evropi. Kultivisana je sorta divljeg kupusa. Postoji nekoliko sorti koje se razlikuju po ukusu i boji. Preporučuje se da se jede samo dok je mlada, tada je veoma sočna, meka i ukusna, pa se najčešće koristi kao salata. Takođe, od mladog ploda se može praviti i sok. Jedina mana soka je što ne može dugo da stoji, jer nakon nekog vremena dobija ljuti ukus, a miris podseća na sumpor. Keleraba se može čuvati i u frižideru i van njega. Pored ploda, i lišće i stabljika su jestivi. Sadrže veliku količinu minerala i vitamina. Posebno je zastupljen karotin i i fosfor. Listovi su naročito bogati provitaminom A, važnim za očuvanje ćelija. Zbog toga se preporučuje da se cela biljka koristi u ishrani. Keleraba na 100 gr sadrži : 6,2% ugljenih hidrata, 1,7% proteina, masti se nalaze samo u tragovima, 62 mg vitamina C. Prisustvo vitamina C je jako bitan zbog jačanja imuniteta, regulacije metabolizma i neutralisovanja slobodnih radikala. Pored toga sadrži i tiamin, nijacin, pantotensku i folnu kiselinu, vitamin B6. Od minerala najviše ima kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, bakar i magnan. Bogat je izvor biljnih vlakana, koji su od izuzetnog značaja za ceo organizam. Pozitivno deluju na rad kardiovaskularnog sistema, a smanjuju i količinu lošeg holesterola.Redovna upotreba povećava apsorpciju gvožđa, koje je odgovorno za snabdevanje kiseonika u organe, čime se povećava energija. Povoljno deluje na zdravlje kostiju, limfni sistem i sistem za varenje, vezivno tkivo, zube i desni. Pokazala se veoma delotvorna kod ekcema, kandide i virusnih infekcija. Reguliše i nivo šećera u krvi, preporučuje se kod hipoglikemije i dijabetesa.. Redovnim konzumiranjem može da spreči pojavu kamena u bubregu, a zahvaljujući prisustva kalijuma, reguliše krvni pritisak. Preporučuje se kod opstipacije, a stručnjaci tvrde da pomaže kod prevencije karcinoma debelog creva. Keleraba se koristi sveža jer se termičkom obradom gubi dosta od vitamina C.