Crne ribizle

Crne ribizle su dobre u borbi protiv upala zglobova, urinarnih infekcija i anemije.

personalni trener za zene novi sad

Takođe, crna ribizla pomaže u lečenju tj odčaganju efekata starenja zahvaljujući fenolima koje sadrži i sbojoj ulozi antioksidansa. Polifenoli iz voća imaju blagotvoran efekat na obolele od Alchajmera, Parkinsonove bolesti i demencije tipa 2. Utiču i na poboljšanje memorije, posebno kratkoročne, lokomotornog trakta i protiv anksioznosti. Čak postoje tvrdnje da sok od crne ribizle može da zaštiti od neurodegenerativnih oboljenja. U laboratorijskim uslovima je dokazan uticaj na smanjenje bolesti krvi. Oni mogu da smanje pravljenje malih ugrušaka koji oštećuju ćelije krvnih sudova. Ima i rezultata da utiče na poboljšanje prokrvljenosti u rukama, što je najbitnije za osobe koje dugo rade za računarima. Sadržaj vitamina C u crnoj ribizli je čak tri puta veća nego u pomorandži. Vitamin C iz ploda stvara kolagen koji je bitan za strukturni materijal u kostima, zubima, koži, ligamentima, tetivama i hrskavici. Takođe, pomaže telu da apsorbuje gvožđe, podiže imuni sistem, pomaže u bržem oporavku od prehlade i gripa, a deluje i kao antioksidans. Biljka crna ribizla je nalik crvenoj ribizli. Razlika je ta što crna ribizla, za razliku od crvene, sadrži na svojim listovima uljne žlezde, cvetovi su žućkasto-zeleni, a po rubovima smeđe-crveni, a kad sazru postaju kao kod crvene ribizle. Plod ribizle se koristi za jelo u svežem stanju, a pored toga služe za pravljenje raznih proizvoda : sokova, džemova, želea, marmelada, sirupa, u konditorskoj industriji kao dodaci u pravljenju bombona, čokolada, kremova, pudinga.. Plod crne ribizle ima veliku hranljivu, terapeutsku i tehnološku vrednost, a naročito je bogat u sadržaju vitamina C ( do 200 mg ) i anticijanina. Odlikuje se specifičnim mirisom, sadrži dosta šećera, belančevina, mineralnih supstanci i tanina. S obzirom na količinu C vitamina, plod crne ribizle sprečava infekcije, a pre svega upalu pluća. Preporučuje se za jačanje i čišćenje krvi. Listovi ploda pokreću rad bubrega i deluju korisno kod svih pojava reumatičnih bolesti. Čaj od listova se preporučuje kod bolnog mokrenja, migrena, grčevitog kašlja, preventivno sredstvo protiv stvaranja peska i bolesti mokraćnih puteva. U farmaceutskoj industriji se koriste i plod i list ribizle, posebno crne. Plod ribizle i njegove prerađevine potpomažu normalizaciju i stabilizovanje krvon pritiska. Posebno je preporučljiv za osobe koje imaju visok krvni pritisak, zatim u popravci krvne slike kod malokrvnosti. Postoje rezultati da sok crne ribizle pomaže pri lečenju krvarenja desni i proširenih vena i da pozitivno utiče na povećanje nivoa koncentracije koja je potrebna kod mnogih zanimanja i pri učenju.