Smokve

Bez obzira da li su crne, zelene ili ljubičaste, ukusne i sočne smokve su po mišljenju nutricionista jedan od najsavršenijih proizvoda prirode.

personalni trener za zene novi sad

Razlog za to je taj što blagotvorno deluju na čitav organizam. Mogu se konzumirati sveže ili sušene, a u oba oblika obiluju vlaknima ( u 100 gr ima oko 2,9-3,2 gr vlakana ), kao i drugim nutrijentima koje podstiču rad i čišćenje creva. Smatra se da je najbolji prirodni laksativ ukoliko se konzumiraju ujutru na prazan stomak. Iako imaju dosta šećera, jako su malo kalorične, oko 47 kalorija na 100 gr. Preporučuju se dijetalnoj ishrani, a pored vlakana i malo kalorija sadrže i minerale od kojih su najzastupljeniji kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, kao i vitamine A i B grupe. Predstavljaju savršeno sredstvo za jačanje organizma i za njegovo obnavljanje. Sveže smokve imaju dosta jače antioksidativno dejistvo od sušenih smokvi. Zbog velike količine gvožđa, kalcijuma i magnezijuma koje sadrže, smokve se najviše preporučuju osobama koje pate od anemije i trudnicama. kao i ženama koje su u menopauzi radi sprečavanjnja nastanka osteoporoze. Sveže smokve su na ceni zbog prisustva antioksidanata kao što su karoten, tanin, lutein i hlorogenska kiselina, a povrh svega, sveže smokve sadrže vitamine A, E i K. Preporučuju se za regulisanje nivoa šećera u krvi, a pomažu i kod mršavljenja zbog velikog prisustva vlakana koja potpomažu rad creva. Suve smokve su kaloričnije od svežih smokvi ( oko 249 kalorija na 100 gr ), a suve smokve su i pravi izvor minerala, vitamina i antioksidanata. I sveže i suve smokve sadrže značajne količine vitamina B grupe, kao što su niacin, ppirodoksin, pantoten i folna kiselina. Ovi vitamini učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masnoća. Kompleks B vitamina je od izuzetnog značaja za moždanu funkciju, naročito za dobro raspoloženje. Suve smokve su izvor minerala ( kalcijuma, cinka, gvožđa, kalijuma, selena i bakra ). Gvožđe i bakar su bitni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalijum važan kao sastavni deo ćelija i telesnih tečnosti, pa na taj način pomaže u regulaciji srčanog ritma i krvnog pritiska. Smokve se mogu konzumirati i kuvane u obliku čaja, a u tom obliku pomažu kod možždanih bolesti, upale grla i pluća. Takođe, i lišće smokvi je sekolito. Već odavno je poznato da se lišće, zbog svojih lekovitih svojstava, koristi za lečenje bronhitisa, bradavica, ciroze jetre, visokog pritiska, kožnih problema i čireva.