ZAŠTO JE DOBAR CRNI PIRINAČ

U Aziji je crni pirinač gajen vekovima.

personalni trener za zene novi sad

U staroj Kini, gajen je u malim količinama i bio je rezervisan za kinesku kraljevsku porodicu, a običnim ljudima bilo je zabranjeno da ga konzumiraju (otud ime “zabranjeni pirinač”). U tradicionalnoj kineskoj medicini smatralo se da je ovaj pirinač dobar za bubrege, jetru i želudac. Crni pirinač ima moćna antiinflamatorna svojstva. Od svih vrsta pirinča, najbogatiji je biljnim vlaknima i antioksidansima. Crni pirinač ne sadrži gluten, a sadrži dosta biljnih vlakana, što ga čini dobrom namirnicom kako za ona koji izbegavaju gluten, tako i za one koji nastoje da održe poželjnu teletnu težinu. Kako tvrde istraživači Državnog univerziteta Luizijane, kašika crnog pirinča ima više zdravih antioksidanasa, poznatih kao antocijani, nego kašika borovnica. Takođe ima više vitamina E i vlakana od borovnice. Sve ove odlike čine crni pirinač korisnim po zdravlje, evo na koji način. Poboljšava varenje. Pošto sadrži obilje biljnih vlakana, kao i vitamina E, crni pirinač može da pomogne da se spreči zatvor i nadimanje i niz drugih problema sa varenjem. Pomaže detoksikaciju tela. Mnoga proučavanja dokazala su da crni pirinač pomaže da se eliminišu štetni toksini iz jetre, zahvaljujući velikoj koncentraciji antioksidanasa. Dobar za redukcione dijete. Biljna vlakna koja sadrži crni pirinač pomažu da se osećate siti i ostanete siti duže posle obroka, što je dobro ako nastojite da smanjite kalorijski unos. Dobar za zdravlje srca i krvnih sudova. Istraživanja su pokazala da konzumacija crnog pirinča značajno doprinosi smanjenju formiranja aterosklerotičnih naslaga u arterijama, što je dobro za prevenciju srčanog i moždanog udara. Ima antikancerogena svojstva. Nekoliko proučavanja pokazala su da crni pirinač sadrži sastojke koji ometaju širenje određenih vrsta raka, što ga čini dobrom namirnicom koju treba uključiti u ishranu za prevenciju ove bolesti.